Quan canviar el filtre de l’oli

No és l’únic filtre que trobaràs al teu cotxe, però és fonamental pel bon funcionament del motor. Parlem del filtre de l’oli, un element clau en el canvi d’aquest. De res o quasi res serveix canviar l’oli si no reemplacem el filtre en la mateixa operació, i és que el filtre és el què fa que el lubricant aguanti lliure d’impureses durant els milers de quilòmetres que ens recomanin o vulguis aguantar amb ell.

La funció del filtre d’oli és la d’eliminar contaminants de l’oli, bé de l’oli del motor, de l’oli de la transmissió o d’alguns fluids hidràulics. Aquests filtres s’utilitzen en gairebé tots els motors i alguns són capaços de filtres fins al 99.9% de les impureses de l’oli.

Quina és la seva funció?

Basant-nos que l'oli circula constantment per l'interior de la mecànica del cotxe per mantenir lubricades les seves peces, evitar friccions indesitjades i mantenir una temperatura estable entre elles, és fonamental donar-li la importància que es mereix perquè no es produeixin danys interns.

Amb el pas del temps, el propi desgast, els canvis de temperatura i el propi ús del motor fa que es generin residus que han d'eliminar-se del sistema per no generar friccions i avaries. Sempre serà millor prevenir que curar. I per a què aconsegueixis tenir el circuit net d'impureses, a més del canvi regular de l'oli, hauràs de canviar el seu filtre, un element bàsic per a què es filtri i regeneri l'oli i es mantingui correctament al llarg de la seva curta però intensa vida. Es recomana un canvi d'oli cada 15.000 km o 1 any.

I per aconseguir que tant l'oli i el filtre d'oli ens durin el màxim possible s’ha de controlar l'estat del filtre de l'aire que és l'encarregat de filtrar les impureses que ens trobem a l'aire i que entren a la cambra de combustió i com a conseqüència, poden acabar a l'oli i al filtre d'oli.

Quan canviar-lo?

En aquest punt trobem opinions dispars. Respecta al canvi de filtre d'oli, hi ha posicions per tots els gustos: el fabricant de l'automòbil, els fabricants de filtres, els fabricants d'olis i l'opinió i butxaca del propietari del vehicle.

Els fabricants d’automòbils recomanen canviar els filtres d’oli sempre i quan es canviï l’oli, no obstant, els fabricants de filtres (depenent del tipus de filtre d’oli i la seva membrana interna) recomanen un canvi major o menor.

Tal com us recomano sempre, cal analitzar cada cas particular amb molt deteniment. No és el mateix algú que realitza tots els seus trajectes per carretera a velocitat constant i amb una temperatura normal que el que ho fa en ciutat a una temperatura major. Tampoc podem comparar això al cotxe que circula per ambients molt polsegós. Tot això afecta al temps o quilometratge recomanable per canviar el filtre d'oli o l'oli.

Volver al listado